Path Copy 7 Fill 4 Fill 1 Fill 1 Combined Shape Group 9 Group 26 Group 20 Group 23 3917567 Group Group Group Combined Shape Group 9 share

Tahıl Depolama Sistemleri

Günümüz teknolojisi silolardan önce, eski zamanlarda toprak üstü yığınlar, çuvalda depolama ve toprak altı kuyular gibi yöntemler kullanılmaktaydı.

Tahıl yılın belli bir döneminde hasat edilir ve yıl boyunca hayvan ve insan beslenmesinde kullanılır. Bu yüzden tazeliği bozulmayacak ve gıda özelliğini kaybetmeyecek şekilde depolanabilmesi çok önemlidir.

Tahıl Depolama Nedir?

Tahılın kalitesi ve miktarı bozulmadan, tazeliğini koruyarak uygun koşullar altında muhafaza etme işlemi Tahıl Depolama olarak adlandırılır.

Tahıl Depolamasının Amacı Nedir?

Tahılın depolanmasındaki amaç, ürünün satışının gerçekleşene kadar özelliğini kaybetmeden, kalitesinin bozulmadan saklanmasıdır. Bunun için gerekli şartlara uygun depolanma sağlanmalı ve ekonomik silo seçimi yapılmalıdır.

Silo Nedir?

Silo toptan ürünün uzun bir zaman için depolandığı, muhafaza edildiği, işletmeye göre büyüklüğü belirlenen ve inşa edilen bir yapıdır.

Neden Silo Tercih Edilir?

Bir yerden başka bir yere taşınma ve ileri teknoloji kolaylığı ile sunduğu birçok avantajı sayesinde metal silolar tercih edilir. Yatay depoda yapılan ürün sevkiyatında karşılaşılan kayıplar, depolama sırasında meydana gelen nem ve ısı değişimleri, haşerelenme gibi ürüne zarar veren etkenleri en aza indirmek adına çelik silo tavsiye edilmektedir. Çelik silo, kapladığı alan, tahıl için en elverişli depolama imkânı, düşük maliyeti, düşük montaj maliyeti ve tahıl taşımadaki ekipmanlarının otomasyonu gibi birçok avantaj sağlar.

Silonun Kullanım Alanları Nedir?

Endüstriyel Malzemelerde;

  • Maden
  • Çimento
  • Petrokimya Malzemeleri
  • Tıbbi Malzemeler
  • Parfümeri Kimyasalları
  • Soda
  • Cam Tozu
  • Mermer Tozu
  • Kömür
  • Plastik…

Gıda Kullanımında;

  • Nişasta
  • Toz Şeker
  • Baharat
  • Un
  • Kahve
  • Süt Tozu
  • Tuz
  • Kepek…

Tarım Alanında;

  • Mısır
  • Arpa
  • Buğday
  • Kırmızı Mercimek
  • Nohut
  • Yeşil Mercimek
  • Bezelye
  • Fasulye
  • Çavdar
  • Yulaf
  • Kuruyemiş…

Depolanan Tahılda Meydana Gelebilecek Değişimler

Depolanan ürünün fiziksel, kimyasal ve biyolojik bozulmaya uğraması, gıda değerini azaltır ve bu arızadır. Üründe meydana gelen arıza sonucu ürünün bileşimi değişir ve geriye gıda olarak tüketilmeyecek, değeri olmayan madde kalır. Tahılda meydana gelen değişimler;

  • Koku
  • Kızışma
  • Küflenme
  • Çimlenme
  • Çürüme
  • Tutukluk
  • Yanma
  • Haşerelenme

Depolamada Kontrol Altında Tutulması Gereken Etmenler

  • Ürünün rutubeti ve sıcaklığı
  • Bulunduğu bölgenin sıcaklığı ve nemi
  • Atmosfer gazı
  • Deponun tipi
  • Deponun sayısı
  • Ürün içindeki yabancı ot tohumu ve madde
  • Ürünün şekli
  • Ürünün depolanma süresi ve amacı
  • Teknik bakım
  • Temizlik işlemleri